Vermogen opbouwen, in aandelen of in obligaties?

Aandelen versus obligatiesDe economie vertoont bewegingen die alle analisten voor het eerst zien. Een rente die zo laag is, dat hij in sommige gevallen zelfs negatief is, is voor iedereen nieuw. Er is dus niemand in het land der economen die hier ervaring mee heeft. Dat maakt alle voorspellingen voor de toekomst erg lastig en onbetrouwbaar. Wat betekent dat? Vermogen opbouwen, in aandelen of in obligaties?

Wat doen de aandelen nu?

Steeds meer grote bedrijven spreken van een krimpende markt, groeiende omzet is daarmee niet meer het doel. Het resultaat positief houden is al heel wat. Dit maakt winstuitkeringen lager en dus de aandelen minder interessant. Daarbij bewegen de aandelen ook nog eens behoorlijk heftig. Vooral als er een negatief bericht in de media verschijnt over een slechte wereldeconomie, reageren de aandelen (ook die van gezonde en goed presterende bedrijven) met grote beweging naar beneden. Als financieel planners adviseren we aandelen bezitters altijd om een zo groot mogelijke spreiding (veel soorten bedrijven en sectoren) aan te houden, hierdoor voorkom je grote uitschieters.

Wat doen de obligaties nu?

Geld lenen is nog nooit zo goedkoop geweest als nu. Een obligatie is een lening. Banken worden gestimuleerd om het geld goedkoop te lenen aan haar klanten, dus ook aan de bedrijven. Als je als particulier geld wilt lenen aan een bedrijf, krijg je daar ook een lage rente voor, terwijl er wel een risico is dat je je geld niet terug krijgt. Dat maakt ook de obligaties die nu worden uitgegeven niet erg interessant. Mocht de rente weer gaan stijgen in de toekomst, dan wilt iedereen van de obligaties af die nu worden aangeboden. En als veel mensen van hun bezit af willen, dan daalt de waarde. Ook dat is een risico wat je bij obligaties momenteel loopt.

Wat moet ik dan doen?

Als je een vermogen voor langere termijn ergens onderbrengt, moet je vooral goed kijken naar de kosten van het beheer en of de verdeling van je vermogen past bij je profiel en je wens. Grote spreiding en een betrokken beheerder met een filosofie die u aanspreekt zijn daarbij essentieel. Over het algemeen laten de meeste beheerders zien dat op lange termijn elk dal weer een opleving laat zien en dat je mag rekenen op een rendement van ongeveer 8% bij een termijn van 20 jaar in een 50% aandelen 50% obligaties portefeuille. Die rendementen zijn gehaald in de afgelopen 100 jaar, maar geven nog steeds geen garantie over de toekomst.

Je adviseur kan je natuurlijk helpen

Wij helpen u graag bij het maken van een goede keuze. Laat ons zien wat voor u het effect is van aflossing op uw hypotheek, wat het extra werk is om een investering te doen in een start-up via crowdfunding, hoeveel belasting u bespaart door pensioen aan te vullen of, misschien wel de leukste, uw geld uit geven aan een lang gekoesterde wens…
Juist nu is uw persoonlijke wens doorslaggevend voor het juist onderbrengen van uw vermogen!