Rente in de lift

Sinds vorige week stijgt de rente in rap tempo op de geldmarkt. Is dit het moment waar we al jaren op wachten? Keert het tij en kunnen we alleen nu nog even snel genieten van de laagste rentestanden ooit?

Deze vraagt rijst bij veel van onze relaties die een korte rente hebben afgesloten voor hun hypotheek. Om deze vraag goed te beantwoorden moet je helderziend zijn, en dat zijn we helaas niet. Wat wij wel kunnen doen, is analyseren waar de stijging vandaan komt, en welk effect het op de situatie van onze klanten zal kunnen hebben. Op basis van een dergelijke analyse kunnen zij hun beslissing gegronder maken.

Donald Trump een economische goeroe?

Hij wordt nu al de president van de inflatie genoemd, je mag het een goede prestatie noemen om een dergelijk imago in nog geen week op te bouwen. Na zijn overwinningsspeech herstelde de beurzen van een daling en klom ook de rente
omhoog. Beloftes over een groeiende economie werden door de beleggers voor zoete koek aangenomen, waardoor de verwachting voor inflatie gelijk de kop opstak. Bij inflatie wordt geld minder waard, en dus willen investeerders meer
rente krijgen op hun geld om het minimaal dezelfde waarde te laten behouden.

Ook in Europa stijgt de rente flink

Niet alleen in de VS, maar ook in Europa stegen de rentes op de markt snel. Zo stond de rente voor 10 jaars Nederlandse staatsobligaties vorige week nog op 0,10%, vandaag is dat al 0,54%. De rente staat daarmee nog steeds heel erg laag, maar toch is het een stijging van ruim 500%. Zulke bewegingen zie je bijna nooit op de normaal gesproken zo rustige obligatiemarkt. Groot deel van deze stijging komt voort uit de vraag die de VS heeft naar geld. Des te meer vraag naar geld, des te hoger de prijs.

Storm in glas water

Mocht er nou niets terecht komen van de plannen van Trump, dan is het Trump-effect slechts van korte duur en zal de rente weer lager worden. Maar wat is korte duur? En wat is uw horizon en in hoeverre kunt u een rentestijging aan? Heeft u stalen zenuwen en zit u de rit even uit? Heeft u een mooie financiële buffer waarmee u de lasten opvangt, en rendeert uw vermogen ook sneller door de stijgende economische verwachtingen? Mocht u willen overleggen over uw specifieke situatie, plan dan vooral een consult in met één van onze financieel planners, wij staan voor u klaar en helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!