Rood staan kan een hypotheek onmogelijk maken

Per december worden ook kleine kredieten vanaf 250 euro geregistreerd bij het BKR. Kun je rood staan? De maximale hypotheek op je inkomen wordt lager.

Deze maatregel is ingesteld om de consument te beschermen, maar het voelt als consumentje pesten. Door het rood staan eerder te registreren moeten consumenten beschermd worden tegen overkreditering. Een te hoge opstapeling van schulden wordt vanaf december eerder opgemerkt. Voor potentiële huizenkopers kan het een probleem zijn.

Een hypotheek krijgen wordt lastiger

Bij het kopen van een huis worden er al flinke barrières opgeworpen, nog meer erbij maakt een eigen huis weer minder bereikbaar. Een grote groep Nederlanders heeft nu al moeite om een eigen huis te financieren, het wordt er niet beter op. Stel, je hebt een kredietlimiet van 1.500 euro. Het gevolg voor een aan te vragen hypotheek? Je kunt ongeveer 8.400 euro minder lenen. Veel huishoudens hebben ook nog meerdere betaalrekeningen voor verschillende doelen. Vrijwel alle betaalrekeningen hebben de mogelijkheid om rood te staan, dus daar gaan je kansen op een hypotheek zou je zeggen.

Verwijder of verlaag je kredietlimiet

Rood staan is kostbaar voor jou en lucratief voor de bank. Veel bankrekeningen bieden de mogelijkheid om rood te staan en vaak voor hoge bedragen. Sta je nauwelijks rood? Verzoek de bank om het limiet te verlagen of uit te zetten. Met internetbankieren kun je die mogelijkheid zelf hebben, anders moet je met de bank telefonisch contact opnemen. Verlaag het limiet naar maximaal 250 euro. Dit gaat wel tijd kosten om het aan te passen. Het moet namelijk ook nog doorgevoerd worden bij het BKR.

Begin hier al mee voordat je een huis koopt. Het kan eenvoudig een paar weken duren bij de bank waar de betaalrekening loopt en bij het BKR. Dit vertraagt de doorlooptijd van een aangevraagde hypotheek.

Ook als je nooit rood staat krimpt de maximale hypotheek!

Bij het BKR wordt niet geregistreerd hoeveel je rood staat, maar hoeveel je rood kunt staan. Het maakt dus niet uit of je er wel of niet gebruik van maakt. Hetzelfde geldt voor een doorlopend krediet die volledig is afbetaald, maar nog wel actief is. Ook een creditcard gaat ten laste van jouw leencapaciteit.

Op zich goed dat kleine kredieten nu ook geregistreerd worden, maar het is wel weer een extra hindernis bij het aanvragen van een hypotheek. Zeker als je meerdere betaalrekeningen hebt waar je rood op kunt staan.