Beleggen populairder en sparen minder populair

Door de zeer lage spaarrente van dit moment kiezen vooral vermogende Nederlanders steeds vaker voor beleggen in plaats van sparen. Het beleggen neemt risico’s met zich mee, maar geeft ook kans op een hoger rendement. Vooral beleggingsfondsen zijn populair. In vergelijking met vijf jaar geleden wordt er minder vaak gekozen voor het beleggen in individuele aandelen.

Dit is gebleken uit de beleggingsbarometer 2015 van beleggingsfondsenhuis Schroders. In beleggingsfondsen is 36 procent van het vermogen van Nederlanders gestort, tegen 30 procent op spaarrekeningen. Het beleggen in fondsen heeft het gewonnen van het beleggen in individuele aandelen. Minder dan de helft van de beleggers heeft individuele aandelen. Vijf jaar geleden was dat nog driekwart van de beleggers.

Nederlanders beseffen zich dat er een pensioentekort dreigt

Verder is uit het onderzoek gebleken dat er meer gespaard wordt voor een aanvulling op de pensioeninkomsten. Het aantal beleggers dat om die reden vermogen wenst op te bouwen, is gestegen naar 65 procent. U kunt er ook niet meer vanuit gaan dat u een goed pensioen opbouwt. Door verschillende oorzaken kan het pensioenpotje leger zijn dan vooraf verwacht. Extra kapitaal achter de hand hebben geeft wat betreft het pensioeninkomen betere vooruitzichten.

Is beleggen een goede manier om een hoog rendement te maken?

De spaarrente komt bij sommige banken nog boven de één procent uit, maar steeds meer banken duiken onder de één procent. Sparen levert dermate weinig op dat er massaal wordt gezocht naar alternatieve manieren. Door te beleggen heeft u een kans op een hoger rendement, maar er kleven risico’s aan. U kunt ook tegen een negatief rendement aanlopen. Toch zijn er ook beleggingsfondsen die gemiddeld meer opleveren dan een spaarrekening, en waarbij het risico beperkt is. Laat u hierin goed adviseren.

Beleggen voor uw pensioen, maar niet voor een besteding op korte termijn

De waarde van beleggingen kan sterk fluctueren. Op lange termijn gerekend geeft beleggen gemiddeld een hoger rendement in vergelijking met sparen, maar garanties heeft u niet. Beleggen moet u nooit doen voor het opbouwen van een kapitaal voor bijvoorbeeld het kopen van een auto en het opbouwen van een kapitaal voor een wereldreis. De koersen kunnen gerekend over een korte beleggingshorizon namelijk sterk dalen. Voor het opbouwen van een vermogen ter aanvulling op het pensioen is het kiezen van beleggen logischer.

Bij het woord beleggen wordt er gelijk gedacht aan het investeren van geld in aandelen of beleggingsfondsen, maar de betekenis van beleggen is ruimer. U kunt bijvoorbeeld ook beleggen in goud of wijn. Welke vorm van beleggingen u ook kiest, zorg ervoor dat de risico’s behapbaar blijven.