Is een werkweek van vier dagen haalbaar?

De PvdA heeft onlangs gepleit voor het verkorten van de werkweek. Vier dagen per week werken moet de norm worden. Dit geeft werknemers de kans om meer tijd te besteden aan andere belangrijke zaken. Een nobel streven, maar is het haalbaar?

Vicefractievoorzitter Martijn van Dam van de PvdA wil een cultuuromslag, waarin het gebruikelijk wordt om vier dagen in de week te werken. Het zou gaan om een 36-urige werkweek. Vier dagen van negen uren. Werkgevers en werknemers moeten goede cao afspraken maken over een fatsoenlijk loon voor de kortere werkweek. Een verbetering van de arbeidsvoorwaarden gaat werkgevers geld kosten. Volgens Van Dam moeten de kosten gedeeltelijk opgevangen worden door het brutoloon minder zwaar te belasten. Er moet dus netto meer overblijven van het brutoloon.

Een gezondere economie vraagt om een cultuuromslag

Vanuit de politiek kunnen ze een vierdaagse werkweek niet verplichten. Ze kunnen het maken van goede afspraken over een kortere werkweek wel aanmoedigen. De beste manier om dit te doen is door het fiscaal te stimuleren. De vicefractievoorzitter doelt met het plan vooral op mannen die volgens hem teveel uren werken. Het moet voor mannen normaal worden om niet meer vijf dagen in de week van huis te zijn.

Plan is in 2010 al afgekeurd

Het is geen nieuw plan. In 2010 was het ook de PvdA die een vergelijkbaar plan op de politieke agenda had gezet. Alleen was in 2010 de insteek om de werkloosheid terug te dringen. Er was toen weinig draagvlak voor het plan. De politici waren er onvoldoende van overtuigd dat een kortere werkweek de oplossing was voor de stijgende werkloosheid.

Binnen Europa werken Nederlanders al weinig uren

De OESO is een samenwerkingsverband tussen ruim dertig rijke landen, waar Nederland ook deel van uitmaakt. Binnen deze landen is onderzocht hoeveel uren er gemiddeld wordt gewerkt. In vergelijking met de andere landen, werken Nederlanders gemiddeld niet zoveel uren. Nederland staat op de tweede plek op de lijst van landen waar het minste aantal uren wordt gewerkt. In Nederland hebben wij in verhouding veel parttimers. Alleen in Duitsland worden er minder uren gemaakt. In eerdere onderzoeken stond Nederland op nummer één.

Andere politici hebben zich niet positief uitgelaten over het voorstel van vicefractievoorzitter Martijn van Dam. De woordvoerders van VNO-NCW en MKB-Nederland hebben ook al door laten schemeren niet enthousiast te zijn. De kans is groot dat een dergelijk ingrijpend plan eerst weer in de ijskast wordt gezet.