Sterke koersdaling beurs – Wat moet ik met mijn beleggingsverzekering?

Op de Amsterdamse beurs is de AEX afgelopen maandag gesloten met een verlies van 5,2 procent. Hiermee was in één klap de volledige winst van 2015 verloren gegaan. Dit werd voor een groot deel veroorzaakt door een afnemende economische groei in China. Er ontstond angst voor een crisis in China, wat vervolgens ook weer effect zou hebben op de Europese en de Amerikaanse economieën. Een dergelijke sterke dip op de beurs kan u veel geld kosten als u een beleggingshypotheek heeft.

Huiseigenaren met een beleggingshypotheek kunnen in één dag duizenden euro’s verliezen, zonder dat ze zich dit beseffen. Dit geeft wel gelijk het risico aan van een dergelijke hypotheek. Dit geldt vooral als er al een behoorlijk kapitaal is opgebouwd in de polis. Stel, u heeft een belegde waarde van 50.000 euro. Op één dag zakken de beleggingen met 5 procent. De waarde in de polis zakt hierdoor naar 47.500 euro. Aan de andere kant kunt u ook stellen dat de waarde op één dag met duizenden euro’s kan stijgen.

Wat is een beleggingshypotheek?

Een beleggingshypotheek is een hypothecaire lening gecombineerd met een beleggingsverzekering. In de beleggingsverzekering wordt een bedrag opgebouwd waarmee de hypotheekschuld op de einddatum in één keer afgelost kan worden. Of dit gaat lukken is afhankelijk van de rendementen die gemaakt worden over de ingelegde bedragen. Gaat het slecht op de aandelenbeurs, dan gaat het waarschijnlijk ook slecht met de vermogensopbouw.

Rendementen vallen tegen

Rendementen in de meeste beleggingsverzekeringen blijven achter. Dit komt met name door de negatieve koersverloop in de jaren 2008 en 2009. Beurskoersen zijn in deze periode met meer dan 20 procent gezakt. In hoeverre u daar last van heeft met een beleggingshypotheek is sterk afhankelijk van het beleggingsrisico waar u binnen de beleggingsverzekering voor gekozen heeft. Door de sterke dip van een aantal jaren geleden, is het realistisch om er vanuit te gaan dat het beoogde kapitaal op de einddatum niet gerealiseerd gaat worden.

Wat kan ik het beste doen met de beleggingshypotheek?

Met een beleggingshypotheek blijft u voor de aflossing van de hypotheek afhankelijk van schommelende beurskoersen. Als u zekerheid wilt, is het mogelijk om de bestaande hypotheek om te zetten naar een hypotheekvorm die meer zekerheden biedt. Door de lage hypotheekrente van dit moment kan het zeer aantrekkelijk zijn.

Een andere optie is om binnen de beleggingshypotheek het risico te beperken. U heeft namelijk de mogelijkheid om te switchen naar veiligere beleggingen. Een hoger risico geeft kans op een hoog rendement, maar de waarde in de beleggingsverzekering kan ook hard dalen.

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden met uw hypotheek. Ga samen met de adviseur kijken naar de huidige hypotheek. Oversluiten kan u geld besparen en het kan de kwaliteit van uw hypotheek verhogen.