Gaat de hypotheekrente weer omhoog?

In het laatste kwartaal van 2014 werd er al gesproken over een historisch lage hypotheekrente. In de eerste vier maanden van 2015 is de hypotheekrente nog verder gezakt. Huiseigenaren kiezen er massaal voor om de lopende rentevast periode open te breken. Huurders die uit angst voor de dalende huizenprijzen de afgelopen jaren geen huis gekocht hebben slaan nu alsnog hun slag. Maar hoe lang blijft de rente nog verder zakken? Een Belgische geldverstrekker heeft voor het eerst in jaren weer een renteverhoging doorgevoerd. Gaat de dalende trend doorbroken worden?

Vorige week heeft de Belgische AXA Bank de hypotheekrente verhoogd. Dit kan een indicatie zijn voor het doorbreken van de dalende trend van de hypotheekrentes. De dalende trend moet een keer doorbroken worden, maar het is niet duidelijk in hoeverre dit de breuklijn gaat vormen. Verschillende economen hebben de laatste maanden al voorspeld dat de zeer lage rentestand van dit moment zijn langste tijd gehad heeft.

Een indicatie voor de omslag van de renteontwikkeling kan ook gevonden worden in het feit dat de rente op de Duitse staatsobligaties vorige week sterk gestegen zijn, maar dit kan ook andere oorzaken hebben. Ook de rentes op de Nederlandse staatsobligaties zijn fors gestegen. Ze zijn nog steeds laag te noemen, maar ze zijn weer stijgende.

Als het eerste schaap over de dam is

Het is nog maar de vraag in hoeverre de banken nu al gaan reageren met een renteverhoging. Het is namelijk geen populaire maatregel om als eerste Nederlandse bank de hypotheekrente te verhogen. Vaak blijkt wel dat als er één schaap over de dam is, er meerdere volgen.

Hypotheekrente nu voor een lange periode vastzetten?

Wat moeten huizenkopers doen? Moeten ze kiezen voor lage lasten en de hypotheekrente voor een korte periode vastzetten? Of juist kiezen voor zekerheid door voor een lange rentevast periode te gaan tegen een hogere rente? Helaas kan niemand deze vraag met zekerheid beantwoorden. Niemand kan zeggen hoe de rente zich gaat ontwikkelen. In een vergelijkbare situatie zitten huiseigenaren die overwegen om de lopende rentevast periode open te breken. Is dit een goed moment?

Er moet ook gekeken worden naar de gevolgen van de beslissing. Stel, de rente gaat wel sterk stijgen de komende jaren. U kiest dit jaar voor een rentevast periode van vijf jaar. Na vijf jaar is de rente sterk verhoogd. Kunt u bij een sterke stijging van de hypotheekrente de woonlasten nog wel dragen? Als dat niet het geval is, dan kunt u waarschijnlijk nu beter kiezen voor een langere rentevast periode.

In een persoonlijk gesprek met uw adviseur kunt u het beste uw gehele financiële situatie inzichtelijk maken. Dit soort keuzes moeten namelijk niet uitsluitend gemaakt worden aan de hand van de hoogte van de hypotheekrente.