Huis huren wordt steeds duurder door enorme huurstijgingen

De huurprijzen van huizen zijn in 2014 sterk gestegen. Vooral nieuwe bewoners van een huurhuis moeten ten opzichte van de vorige bewoners flink meer aan huur betalen. Gemiddeld is de huur namelijk gestegen met gemiddeld 22,6 procent in twee jaar tijd. Dit blijkt uit onderzoek van de Woonbond.

Voor nieuwe huurders kan een huurhuis in één keer 100 euro tot zelfs wel 200 euro per maand stijgen. Om dergelijke hoge prijsstijgingen in te dammen is de Woonbond gestart met de campagne “Blokkeer de huurverhoging”. Prijzen corrigeren aan de hand van de inflatie is gebruikelijk, maar de huurverhogingen die nieuwe huurders voorgeschoteld krijgen zijn buitensporig. Ook zittende huurders hebben de afgelopen jaren sterke verhogingen moeten slikken. In twee jaar tijd zijn de huurbedragen voor zittende huurders met 9,2 procent gestegen. Door deze sterke stijgingen krijgen huurders het financieel steeds zwaarder.

Stijgend aantal huisuitzettingen

Ongeveer 700.000 huishoudens zijn mede door de steeds verder stijgende huurlasten niet meer in staat om maandelijks rond te komen. Dit is een logisch gevolg bij een sterke stijging van de grootste kostenpost, de maandelijkse huur. In het jaar 2013 is het aantal huisuitzettingen met 8 procent gestegen ten opzichte van 2012. Over het jaar 2014 zijn de gegevens nog niet bekend, maar gezien de sterke lastenverzwaringen is een verdere stijging te verwachten.

Waardoor stijgen de huurprijzen zo hard?

Dit heeft te maken met de ontwikkelingen van de huizenmarkt in de afgelopen jaren. Uit angst voor verdere dalingen van de huizenprijzen, wordt er massaal gekozen voor een huurhuis. De veel strengere eisen om een hypotheek te kunnen krijgen doen er ook geen goed aan. Starters die geen hypotheek kunnen krijgen, moeten wel kiezen voor een huurwoning. In 2005 werden er nog ongeveer 909.000 huurhuizen aangeboden in het goedkope segment. In 2014 waren het er 50.000 minder, terwijl er meer vraag naar huurhuizen was ten opzichte van 2005.

Juist de woningcorporaties voeren forse verhogingen door

De woningcorporaties moeten zorgen voor voldoende betaalbare huurhuizen. De corporaties zijn juist de partijen die de sterke huurverhogingen doorvoeren. Zij hebben de huren vorig jaar met gemiddeld 4,7 procent verhoogd. Particuliere verhuurders kwamen niet verder dan gemiddeld 3,8 procent. De corporaties verhuren de huizen die bestemd zijn voor Nederlanders die gemiddeld minder te besteden hebben. Wrang om te zien dat juist zij de prijzen zo sterk verhogen. De huurtoeslagen zijn niet vergelijkbaar gestegen, dus ontstaan er tekorten bij deze huurders.

Volgens de Woonbond komt 28 procent van de huurders moeilijk rond. Zij plannen samen met andere huurdersorganisaties acties om de politiek op te roepen om iets tegen de buitensporige huurverhogingen te doen. De politiek moet weer gaan zorgen voor betaalbare woningen.