Herstel huizenmarkt overtreft de verwachtingen!

De NVM is met positieve cijfers gekomen over de huizenmarkt. In het vierde kwartaal van 2014 zijn er ruim 30 procent meer huizen verkocht in vergelijking met het laatste kwartaal van 2013. Deze cijfers overtreffen de verwachtingen. Het lijkt erop dat de huizenmarkt definitief uit het slop is.

In totaal zijn er naar verwachting ongeveer 46.500 woningen verkocht in het vierde kwartaal van 2014. Ze zijn verkocht tegen een gemiddelde koopsom van 215.000 euro. Dit is 3,5 procent hoger dan één jaar eerder. Ten opzichte van het dieptepunt liggen de prijzen nu alweer 5 procent hoger.

De stijgende lijn is weer ingezet

Het jaar 2014 lijkt de ommekeer te zijn voor de huizenmarkt. In de periode vanaf 2008 tot en met 2013 zijn de huizenprijzen gezakt en werden er veel minder huizen verkocht in vergelijking met de periode vóór 2008. De huizenprijzen zitten nog lang niet op het oude niveau en er is nog steeds een groot aanbod aan huizen die in de verkoop staan, maar de ontwikkelingen in 2014 zijn zeer positief geweest.

Dalend woningaanbod

Kopers hebben de afgelopen jaren een ruime keuze gehad uit huizen die in de verkoop stonden. Het ruime woningaanbod heeft bijgedragen aan de daling van de huizenprijzen. Kopers wisten dat ze een sterke positie hadden bij het onderhandelen. Als verkopers niet ver genoeg met de verkoopprijs wilden zakken, hadden kopers een ruime keuze uit vergelijkbare huizen in dezelfde omgeving. Halverwege het vierde kwartaal van 2014 stonden er ongeveer 200.000 huizen in de verkoop. Dit is een daling van 8,2 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013.

Lage hypotheekrente maakt het kopen van een huis aantrekkelijk

Door de lage hypotheekrentes is het nu aantrekkelijk om een huis te kopen. U kunt nu al kiezen voor een rentevast periode van tien jaar tegen een rente onder de drie procent. Dit in combinatie met een aantrekkende huizenmarkt en huizenprijzen lokt steeds meer huurders om toch de stap te wagen naar een koophuis. Sinds 1 januari van dit jaar gelden er wel strengere acceptatienormen voor nieuwe hypotheken, maar de lage hypotheekrente beperkt de schade.

Ook huiseigenaren kunnen profiteren van de huidige lage hypotheekrente

Starters op de huizenmarkt kunnen nu een lange rentevast periode kiezen tegen een zeer scherpe rente. Ook als u een lopende hypotheek heeft, kunt u profiteren van de lage rente. Door de hypotheek over te sluiten kunt u de hypotheek omzetten naar eventueel een andere hypotheekvorm tegen een lagere rente. U bent wel een boeterente verschuldigd, maar toch kan het vaak uit.