Alternatieven voor het sparen tegen een lage spaarrente

Op dit moment zijn de spaarrentes historisch laag. U moet genoegen nemen met een spaarrente van iets meer dan één procent. Er zijn alternatieven voor het sparen. Hoe kunt u een beter rendement halen over uw spaarvermogen?

Sparen levert op dit moment weinig op. Zeker als u ook nog meerekent dat geld steeds minder waard wordt door inflatie. Spaarders die ook nog spaargeld bezitten boven de fiscale vrijstelling zijn helemaal slecht uit. Iedere belastingplichtige moet belasting betalen over vermogen boven 21.330 euro. De heffing over het meerdere bedraagt 1,2 procent. Deze heffing kunt u niet voorkomen, maar u kunt wel zorgen voor een zo hoog mogelijk rendement over uw geld. Let wel op het risico van een negatief rendement. 

Alternatief voor het sparen – beleggen

Gemiddeld kunt u met beleggen in aandelen of via beleggingsfondsen een hoger rendement behalen. Gerekend over een periode van twintig jaren behaalt u gemiddeld een hoger rendement met beleggen, maar daar kleven risico’s aan. Het jaar 2008 is een zeer slecht jaar geweest voor beleggers in aandelen en beleggingsfondsen. Mogelijk gaat u meerdere jaren achter elkaar negatieve rendementen behalen. Beleggen zou u als alternatief voor sparen kunnen zien, maar alleen voor de lange termijn en houd rekening met de risico’s.

Spaargeld voor een langere tijd vastzetten in een deposito

U kunt meer rendement krijgen door spaargeld een langere tijd vast te zetten. Dit kan in de vorm van een deposito. Een nadeel van deposito’s op dit moment is de lage rentevergoeding. De vergoeding is hoger in vergelijking met de rentevergoeding over direct opneembare spaarrekeningen, maar nog steeds laag. U moet voorzichtig zijn met het vastzetten van het geld voor meerdere jaren. Zodra de rentes wel weer gaan stijgen zit u nog vast aan de relatief lage vergoeding in de deposito.

Spaargeld gebruiken om extra af te lossen op de hypotheek

U ontvangt op dit moment gemiddeld iets meer dan 1 procent spaarrente. Over uw hypotheekschuld betaalt u misschien wel een hypotheekrente van 4 tot 5 procent. Door uw spaargeld te gebruiken om extra af te lossen behaalt u meer rendement. De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar, maar door een groot verschil tussen de hypotheekrente en de spaarrente kan het uit. Toch moet u hier voorzichtig mee zijn. Voor het aflossen gebruikte spaargeld kunt u niet eenvoudig weer terughalen bij de hypotheekbank. U moet dus alleen spaargeld gebruiken dat u kunt missen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat het een momentopname is. Zodra rentes weer sterk gaan stijgen was het extra aflossen achteraf gezien misschien toch niet handig.

Kies voor groenfondsen

Onder voorwaarden is het mogelijk om met groene (duurzame) spaarrekeningen te profiteren van een extra fiscaal voordeel. Investeringen in groenfondsen worden door banken gebruikt om duurzame projecten te financieren. Gemiddeld zal het geen hoger rendement opleveren, maar u kunt wel profiteren van extra fiscale voordelen. De bank moet wel een groenverklaring hebben. 

Kortom; er zijn alternatieven voor een spaarrekening. Houd altijd een buffer achter de hand aan vrij opneembaar spaargeld en houd rekening met de risico’s. Zorg er wel voor dat u kiest voor een alternatief dat bij uw persoonlijke situatie past, neem daarom eerst contact op met een financieel adviseur.