Energielabel verplicht bij verkopen huis

Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om bij verkoop, oplevering van de woning en bij verhuur een definitief energielabel af te geven. Begin dit jaar krijgen alle huiseigenaren een voorlopig energielabel thuisgestuurd, maar deze heeft geen formele status. Dit label moet nog worden omgezet naar een definitief energielabel.

De energiezuinigheid van huizen wordt steeds belangrijker. Enerzijds heeft dit te maken met het milieu, maar uiteraard zegt het ook iets over de hoogte van de maandelijkse energierekening. Verkopers van bijvoorbeeld wasmachines en auto’s moeten ook opgeven in welke zuinigheidscategorie de machine of de auto valt. Logisch dat een dergelijke verplichting nu ook geldt bij het verkopen van een huis.

Wat is een energielabel?

Uiterlijk in de maand februari krijgen huiseigenaren een voorlopig energielabel thuisgestuurd. De labelklasse bepaalt de zuinigheid. Huizen met een A-label zijn volgens de normen het energiezuinigst. De klasse-indeling loopt nog door tot het G-label voor de minst zuinige huizen met nog veel besparingsmogelijkheden. In het energielabel worden ook tips opgenomen hoe het huis energiezuiniger kan worden gemaakt. Het label is maximaal 10 jaar geldig.

Waar is het voorlopig energielabel op gebaseerd?

Deze maand of volgende maand krijgt u het voorlopig energielabel thuisgestuurd. De beoordeling is gebaseerd op openbare gegevens die onder andere afkomstig zijn van het Kadaster. Vervolgens is het de bedoeling dat u het voorlopig energielabel zelf om gaan zetten naar een definitief energielabel. Wilt u niet wachten op het toesturen van het voorlopig energielabel? Raadpleeg de beoordeling nu al op
Zoekuwenergielabel.nl.

Voorlopig energielabel omzetten naar een definitief energielabel

Via de website Energielabelvoorwoningen.nl kunt u het label omzetten. Het inloggen gaat met DigiD. Afhankelijk van de antwoorden op de vragen wordt het juiste label geselecteerd. Om de antwoorden aan te tonen kunnen er foto’s worden opgevraagd van bijvoorbeeld een nieuw geplaatste CV-ketel. Bij verkoop kunnen potentiële kopers in één oogopslag zien in hoeverre ze nog verbeteringen aan het huis moeten doorvoeren wat betreft de energiezuinigheid.

Energielabel geeft mogelijkheid om te besparen

Ook indien het huis niet in de verkoop staat, kunt u baat hebben bij een definitief energielabel. Door maatregelen te treffen kunt u besparen op de maandelijkse energiekosten. Door de tips over het isoleren toe te passen kunt u tegen relatief lage kosten een grote besparing doorvoeren. Indien u op termijn het huis in de verkoop wilt zetten, kunt u nu alvast maatregelen treffen om een zo goed mogelijk energielabel voor het huis te krijgen.