Minder lenen door strengere hypotheeknormen

Vanaf 1 januari 2015 gelden er weer strengere verstrekkingsnormen voor nieuwe hypotheken. Het verschil ten opzichte van 2014 bedraagt gemiddeld 8 procent. Ondanks het feit dat een koophuis steeds beter betaalbaar wordt, kan er weer minder geleend worden in 2015.

De maximale hypotheekverstrekking wordt in 2015 voor de zes opvolgende jaren verlaagd. In een percentage uitgedrukt gaat het om een hoog percentage aan verlaging. Een alleenverdiener met een jaarlijks inkomen van 30.000 euro kan nu nog maximaal een hypotheek krijgen van 146.482 euro. Na de jaarwisseling zal het maximale bedrag zakken naar 134.993 euro. Bij een jaarinkomen van 70.000 euro daalt de maximale hypothecaire lening met 33.500 euro. Voor deze berekeningen is uitgegaan van een rentevaste periode van tien jaren. Bij een variabele rente of een korte rentevaste periode, daalt de leencapaciteit minder hard.

Ook de maximale verstrekking ten opzichte van de waarde van het huis zakt

In 2014 geldt er nog een maximale hypotheekverstrekking tot 104 procent van de waarde van het huis. Hierdoor is het niet meer mogelijk om bij het kopen van een huis de bijkomende kosten volledig mee te financieren. Dit percentage zakt per 2015 naar 103 procent van de waarde van het huis. De komende jaren blijft dit percentage verder dalen tot nog maximaal 100 procent van de waarde van het huis gefinancierd kan worden. De bijkomende kosten moeten dan volledig van spaargeld worden betaald. Bij het herfinancieren van restschulden uit een vorige woning is een hogere verstrekking mogelijk.

Sterke verlaging van de maximale hypotheek is slecht voor de huizenmarkt

Door de sterke daling van de hypotheekrentes sinds begin van het jaar, is het goedkoper geworden om een huis te kopen. De sterk gedaalde rente zorgt voor lagere woonlasten voor een aan te kopen huis. Helaas zal de aanpassing van de leennorm de huizenmarkt geen goed doen. Vooral de starters hebben nu al moeite om een hypotheek af te sluiten. Door het verlagen van de maximale hypotheekverstrekking zal een koophuis voor een kleinere groep bereikbaar worden.

Waarom wordt er minder uitgeleend voor het kopen van een huis?

De laatste maanden werden er mede zoveel huizen verkocht door de sterke daling van de hypotheekrentes in de afgelopen maanden. De strengere hypotheeknormen kunnen de groei van de huizenmarkt juist weer stagneren. De Nibud stapt op de rem door een daling van de koopkracht van consumenten in 2014. Geldverstrekkers zijn verplicht om de Nibud-normen als leidraad te nemen voor hypotheekverstrekkingen, dus kan er vanaf volgend jaar minder geleend worden.

Een verdere daling van de hypotheekrentes kan het negatieve effect van de strengere normen verzachten, maar hoe ver kunnen de hypotheekrentes nog dalen?